Maske, kot osebno varovalno opremo pri svojem delu uporabljajo zaposleni, ki prihajajo v stik z osebami, ki so ali bi lahko bile okužene z novim koronavirusom SARS-COV-2.

Maske so različno poimenovane (respiratorji FFP1, FFP2, FFP3 ali N95 ter kirurške maske tip 1, tip 2, tip 2R).

Vsem pa je skupna oznaka CEE, s katero proizvajalec jamči, da so izdelane v skladu s standardi. Več o standardih zaščitnih mask najdete na naslednji povezavi.

Kirurške maske

Kirurške maske uporabljajo tudi druge osebe, še posebej tisti, ki imajo zdravstvene težave, saj lahko s tem zmanjšajo nevarnost širjenja okužbe na druge osebe.

Zaščita z masko je pomembna, saj ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov, kot so pravilno kašljanje, kihanje, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic, še dodatno zmanjšujejo nevarnost prenosa okužbe.

Pri tem je zelo pomembo, da masko pravilno namestimo, nosimo in tudi odstranimo.

Ves čas nošenja maske se oseba ne sme dotikati osrednjega dela maske, saj bi na ta način lahko prišlo, do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge osebe.

Druge maske

Poleg zgoraj navedenih različnih tipov mask, ki so prvenstveno namenjene delu v posebnih pogoji, ko lahko pride do prenosa okužbe, so v uporabi tudi različne druge maske.

Te maske lahko delno zadržijo pot kapljic, ki se sproščajo v okolico ob kašljanju, kihanju in tudi ob govorjenju, in v katerih so lahko prisotni povzročitelji nalezljivih bolezni.

Na ta način se do določene mere zmanjša tudi možnost prenosa okužbe na druge osebe.

Stopnja zaščite

Stopnja zaščite je odvisna od materiala, iz katerega je maska izdelana. Tako kot pri ostalih maskah, tudi v tem primeru velja, da je nošenje teh mask dodaten ukrep, ki ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov.

(pravilno kašljanje in kihanje, pravilno umivanje rok, izogibanje dotikanju obraza in sluznic ter vzdrževanje ustrezne oddaljenosti od drugih oseb), prispeva k zmanjšanju širjenja okužbe.

Raziskave kažejo, da so osebe, ki jih nosijo, bolj previdne in ne segajo z rokami k ustom in očem, s tem pa maska osebo, ki jo nosi, lahko zaščiti pred okužbo.

Pomemben pogoj, ki ga je potrebno upoštevati pri uporabi tovrstnih mask je, da jo pravilno namestimo in se je med nošenjem ne dotikamo.


Nakup zaščitnih mask v trgovini NaKupi BrezMeja

Za pravilno uporabo maske, vam priporočamo, da si ogledate spodnji video posnetek. Nepravilna namestitev in nepravilna uporaba katerih koli zaščitnih sredstev zmanjša zaščitne vrednosti in namembnost varnostno zaščitne opreme.

Priporočene objave

Have no product in the cart!
0