Komplet risarskih svinčnikov za senčenje

Svinčniki za senčenje in skiciranje

Grafitni svinčnik, imenovan tudi svinčnik, je vrsta svinčnika, pri katerem je tanko grafitno jedro vdelano v lupino iz drugega materiala. Lupina svinčnika je običajno lesena, lahko pa je izdelana iz plastike ali recikliranega papirja. Jedro vsakega risalnega svinčnika vsebuje mešanico grafita – vrste ogljika – in veziva.

Grafitni svinčnik je osnovni pripomoček umetniškega risanja in skiciranja, je pa tudi nepogrešljiv pripomoček pri vsakdanjem delu. Uporabljajo se pri skiciranju, risanju, ilustriranju, portretiranju in še marsikje.

KAJ POMENIJO ŠTEVILKE?

Večina proizvajalcev označuje trdoto svinčnika s številko in/ali črko. To je znano kot lestvica HB. Številke označujejo trdoto ali mehkobo svinčnika. V tej lestvici se črka “H” uporablja za označevanje trdote, medtem ko črka “B” označuje črnino. “F” označuje, da se svinčnik izostri do fine točke.

Višja kot je številka poleg “B”, mehkejši je svinčnik. Podobno, višja kot je številka poleg “H”, trši je svinčnik. Na splošno je standardni pisalni svinčnik enakovreden trdoti HB. Trši kot je svinčnik, svetlejšo oznako naredi. Čim mehkejši je svinčnik, temnejšo oznako naredi. Svinčniki, ki delajo temnejše črte (npr.: B), imajo več grafita, medtem ko trši svinčniki (npr.: H) imajo več gline.

Trdote grafitnega svinčnika so: 8B, 7B, 6B, 5B, 4B, 3B, 2B, B, HB, F, H, 2H, 3H, 4H, 5H in 6H. Grafitni svinčniki s stopnjami trdote od 3B do 8B so idealni za umetniško, slikovno risanje s svojim zelo mehkim do izjemno mehkim, zelo črnim grafitom. Grafitni svinčniki H, F, HB, B in 2B so idealni za risanje in pisanje. Nazadnje so grafitni svinčniki s stopnjo trdote od 2H do 6H idealni za tehnično risanje.

KATERI SO NAJBOLJŠI SVINČNIKI ZA RISANJE IN SKICIRANJE?

HB – za risanje zelo lahkih črtnih risb na gladkem papirju. Zelo dobro se obnese pri pripravljalnih risbah, saj na strani ne pušča preveč grafita, ki bi lahko umazal katero koli barvo/akvarel na vrhu. Ima omejeno zmožnost tona/senčenja, vendar je še posebej dober, če ste začetnik in se počutite malo negotovi, ko začnete risati in skicirati.

2B – splošni svinčnik za risanje in skiciranje. Odličen je za skiciranje, načrtovanje in dodajanje glavnih tonov/odtenkov. Ustvarja čudovite kakovostne linije, ki jih je mogoče po želji malo razmazati in z lahkoto izbrisati. Je težje uporaben za fine podrobnosti na risbah in skicah ter ustvarjanje ostrih robov.

6B –  za dodajanje bistveno temnejših tonov/senčenje. Ta svinčnik nudi odlično možnost senčenja in ustvari čudovite in bogate temno sive tone.

8B – za najtemnejše odtenke. Ne pozabite, da mehkejši kot je svinčnik, več grafita pušča na papirju in bolj ga je treba ostriti. Ta svinčnik omogoča odlično razmazovanje in mešanje ter bogato in raznoliko kakovost linij. Prekomerna uporaba lahko na risbah povzroči premalo ostrine.

ZAKAJ IZBRATI NAŠ KOMPLET RISARSKIH SVINČNIKOV ZA SENČENJE?

Naš 29-delni set za risanje in skiciranje ponuja skrbno izbrano paleto grafitnih svinčnikov različnih trdot, kakor tudi druge risalne pripomočke, kot so: oglje, radirka, brisalni papir, držalo in nož.

Svinčniki in vsi drugi dodatki so urejeni in razporejeni v  torbici “Roll Up Bag”, tako je osnovni pribor za skiciranje in risanje enostaven za prenašanje. 

Priporočene objave